• Historie vv WWS

  1965

  Op een zomeravond van 16 juni 1965 meldt zich in Hotel Cafe Duhoux een grote groep enthousiastelingen voor een buitengewone ledenvergadering. Onder aanvoering van Foppe van der Wal, Sietse Oene Postmus, Binne de Haan en Bertus Damuis wordt officieus voetbalvereniging W.W.S. opgericht. Wirdum, Wytgaard en Swichum of te wel W.W.S. begint op 7 september 1965 na goedkeuring van de Friesche Voetbal Bond aan het eerste seizoen met 79 leden.

  Na de oprichting van vv W.W.S. in 1965 wordt in 1971 het eerste damesvoetbalteam van Friesland, eerst als Minerva en vrij snel onder de vlag van vv W.W.S. opgericht. Dit damesteam schrijft Friese damesvoetbal geschiedenis door als eerste de Friesland Cup te winnen in 1972.

  Ook had vv W.W.S. als eerste club van Friesland een officieel embleem/wapen als clubsymbool. In samenwerking met de Fryske Rie foar Heraldyk is het ontwerp gemaakt door Rommert Dijkstra en Kor Nijp. De indeling luidt als volgt: De schuine deling geel-groen van de officiële vlag van Wirdum. De groene delen (schildhoofd in embleem) komen eveneens van de Wirdumervlag. De zwarte kam (in het geel) en het rode veld zijn de kleuren van Wytgaard. Zwart-geel is van Oenema en het rood-geel; is van Cammingha. Het goudgele groen-gepunte Aytta-blomke herinnert aan het slot van Viglius van Aytta van Swichum. Het ‘voetballend paardenbeen komt uit het dorpswapen van Wirdum en completeert de gedachte: voetbalclub in Wirdum (tekst Edze de Vries)

  In het jaar 2000 verhuist vv W.W.S. van de zuid- naar de noordkant van Wirdum. De slechte kwaliteit van het trainings- en hoofdveld aan de Jacob Algrasingel zorgde ervoor dat het sportcomplex bekend stond als “zand Siro” en regelmatig veranderde, na een regenbui, het veld in een drekpoel. Onder impulsen van Regnerus Zeinstra wordt na een strijd van meer dan twintig jaar voor een nieuw sportpark de overstap naar sportcomplex ’t Loo gemaakt.

  Voetbalvereniging W.W.S. heeft op dit moment 3 senioren teams (eerste selectie, tweede selectie en een dameselftal), een 35+ team, een VTV team (vrijetijds voetbal).

  Bij de jeugd wordt er samengewerkt met v.v. Warga.

  SJO Warga/WWS is een samenwerkingsverband tussen de voetbalverenigingen van Wergea en Wirdum/Wytgaard/Swichum. De samenwerking betreft de junioren en de pupillen.

   

  Voetbalvereniging W.W.S. is en kan alleen maar bestaan door vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat er iedere zaterdag weer kan worden gevoetbald.